Sayfalar

24 Mayıs 2012 Perşembe

“Twitter’da herkes programcı”


ünlü  oyuncu, radyo ve televizyon programcısı Ceyhun Yılmaz, Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde bulunan Marmara Medya Merkezi’nde “Radyo-TV Programcılığı ve İnternet İletişimi” ile ilgili seminer verdi. Seminer Marmara TV’den de canlı yayınlandı.


Selam vermeyen bir toplum olduk
Ceyhun yılmaz, iletişimin tarihine, türlerine, özelliklerine değindi ve bunun üzerine örnekler verdi. Yılmaz, “İnsanı hayata bağlayan tek temel şey iletişim. İletişimi ikiye ayırıyoruz; bireysel iletişim ve kitlesel iletişim olarak. Bir toplumda bireysel iletişim ne kadar iyi ise kitlesel iletişimde o kadar iyi olur. Bakıyoruz bizim toplumumuza insanlar birbirlerine selam dahi vermiyorlar, İstanbul gibi metropol bir şehirde yaşıyoruz, toplu taşıma araçlarından tutunda bir çok alanda birbirimizle hiçbir iletişimimiz yok birbirimize küs gibiyiz. Bu da bizim kitlesel iletişimde eksik olmamıza neden oluyor diyerek bireysel iletişim üzerinden örneklerle konuşmasını sürdürdü.
Türkçe’yi koruyamıyoruz 
İletişimin en önemli aracının dil olduğunu vurgulayan Ceyhun Yılmaz, Dil bir ülkenin ses kaynağıdır ve özellikle o ülkenin kültürlerinin sesli ifadesidir” dedi. Yılmaz, radyoda televizyonda kullanılan dilin gündelik dile yaklaştığı tespitinde bulundu. Medyanın artık dilin nasıl kullanılacağına dair bir referans olma özelliğini yitirdiğini söyledi. Katılımcılara çeşitli sorular yönelten Yılmaz, kitle iletişim araçları üzerinden katılımcılardan tek tek görüşler aldı. Yılmaz dil dışında iletişimi sağlayan araçları slayt şeklinde görseller sunarak örnekledi. Ceyhun Yılmaz, “Müzik, sinema, tiyatro, radyo ve televizyonda birer iletişim aracıdır. Örneğin bizler tiyatro seyreden bir toplum değiliz, %1’ imiz tiyatro seyrediyor,%86’mızın tiyatrodan haberi bile yok. Oysa eski Roma’da krallar halkı Tiyatro üzerinden yönetirmiş.” dedi. Aynı zamanda kendisi de şair olan Ceyhun Yılmaz konuşmalarında ara ara ünlü şairlerden mısralara da yer verdi.
Radyo ölmedi, internetle birlikte daha da itibar kazandı
Ünlü radyocu Ceyhun Yılmaz radyonun gelişimi ve işleyişine de değinerek, “Radyo kendisine ait özel bir zaman dilimi istemez. Örneğin ben insanlar istediği için radyoya çıkıyorum ama televizyona insanlar istemese bile bir köşeden çıkabilirim. Bu da radyonun hayatımızda ne kadar ayrı bir yerde durduğunu gösteriyor.” dedi. Televizyonun ve internetin radyoyu bitirecek mi ya da daha iyi şekilde kendini devam ettirmesini mi sağlayacak sorusuna ise, “Radyo ölmedi, artık internetin olduğu her yerde radyo dinleyebiliyoruz. İnternet radyonun itibarını yüceltti ve sizler gibi bu işin teorisini iyi almış öğrenciler oldukça radyolar bitmez.” şeklinde ekledi.
Twitter’da bile radyo programı yapıyormuş gibi davranın
Son olarak internetin çağımızın en önemli kitle iletişim aracı olduğunu da dile getiren Yılmaz, “Artık billbordlar da ‘Milliyet 500 bin satıyor’ yazmıyor, artık ‘Milliyet.com 1,5 milyon tıklandı’ yazıyor. Tüm kitle iletişim araçlarının internette, sosyal medya da bağlantıları var. Sizler de ilerde birer yayıncı olacaksınız. Bu nedenle interneti sizi bir kitlenin takip ettiği bilinciyle doğru kullanmalısınız. Twitter ve diğer internet mecralarında yazarken bir radyo programı yapıyormuş gibi davranın. Yarın hepiniz internet üzerinden bir radyonun veya TV kanalının sahibi olacaksınız. Bu nedenle kitlelere farkınızı anlatmanız gerekecek.” dedi.
Haber: Bahar Doğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder